Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Hudební magazín z podsvětí, 146 stran, A4, březen 2024, Česko

S vydáním premiérového čísla Telepatie (2019) mám spojený začátek mého psaného projevu na Fobii (několik málo fotoreportů jsem měl na kontě již pár let před tím). Když tedy Johan nebo Coornelus finišují s vydáním aktuálního čísla Telepatie a občas vypustí nějakou story ze zákulisí, říkám si kurva to to letí. Letí neletí, jako obvykle, s pravidelností rovnostranného trojúhelníka na přelomu února a března vychází 6. číslo tohoto magazínu z podsvětí, které já osobně přečtu od obálky k obálce rychlostí trtkajícího nosorožce (v klidu a rozvážně). Pro to mám jediné vysvětlení, obsahově zde najdete ve velké míře duchaplné rozhovory, zajímavé tour reporty, anketu a v letošním čísle nový útvar – deník. 

Na úvod představení členů redaktorské crew, v případě již zaběhnuté Telepatie spíše přehled toho, co se od posledního vydání (ne)stalo. 

V době comebacků různých partiček se na toto téma nabízí anketa, v níž je 13 respondentů – až na vydavatele Martina Valáška (Malárie Records) všichni muzikanti.

Živý rozhovor se SLUT sfouknutý během jednoho nedělního odpoledne blíže určeného roku načíná řádnou porci rozhovorů. Privátním okem SLUT dávají do 90. let nahlédnout Jelen, Jakub a na dálku přispěl také Hrádek. Za kapelu KURVY ČEŠI, o které autor dalšího rozhovoru Berry (Magick Disk Musick) tvrdí, že se nikam nesere, na téma být či nebýt na různých hudebních platformách diskutuje kytarista Majty a v zanedbatelné míře také zpěvák Chasník. KURVY se zapsaly do redakčních análů fenomenálním způsobem, a to tak, že cca měsíc před vydáním Telepatie se kapela rozpadla. Nejen hudební témata, ale také trapistická piva i další druhy tohoto pokladu probírá se Zdeňkem Vlčkem (PAČESS) další nadšený pivovarník Milan Snopek (aka Bhut). Mladou a neklidnou metalovou krev tíhnoucí k old school thrashingu zastupují MÖRGHUUL. Na zvídavé otázky odpovídají jako jeden muž všichni členové kapely. Zpěvák Matěj je oním muzikantem, který místo prasečí krve použil v jednom případě k líčení svou vlastní. Žánrovou pestrost stvrzuje exkurz do divokých let psychedelie s kapelou MADHOUSE EXPRESS, za kterou odpovídal klávesista, zpěvák a kytarista Maxmilián Hruška. I když nejsem cílovka daného žánru, při oťukávaní v článku citovaných kapel skrze Spotify jsem narazil na party, ke kterým jsem se několikrát vrátil. 

Jihočeská DEZINFEKCE funguje více jak 30 let a právem patří k tomu lepšímu, co se z HC scény dá vylouhovat. Bratři Maxovi (Maxeek a Pufffy) provedou čtenáře od vzniku kapely v roce 1991 až do loňského prosince. MÖRKHIMMEL vydali po dlouhé době album („Genium Obskurity“, 2023), navíc s novým logem, grafikou, ale hlavně s hudebním odklonem od předchozí tvorby. Kdy jindy udělat s těmito sympaťáky rozhovor?! Jako velice zajímavé se mi jeví povídání s Matějem Štěpánem (aka Kráva), který je majitelem firmy Stage Bitch (netřeba překládat) a po fúzi s další partou nadšenců říkající si JDs Stagehands vzniká největší bedňácká crew u nás Shameless. Zpěváka slovenských OTRAS a absolventa pražské UMPRUM Davida Kukol'a (aka Serus), tentokrát v roli autora plakátů a artworků desek, kazet, merchandise, vyzpovídal Peťan. Blízko má Johan k dalšímu respondentovi, a sice ke zpěvačce, cestovatelce, pořadatelce různých UG akcí a v neposlední řadě také chovatelce slovenského ovčáka Wild Shadow Karolíně Vrabcové (dříve Poláčkové); oba pochází ze Strakonicka. Další zajímavá a pro mnohé neznámá postava je Adolf Vondrka (aka Áda), jenž dlouhých 20 let uvádí na Čurbyho Obscínu jednotlivé spolky na podium trutnovského Bojiště. Zážitků k vyprávění více než dost. Autora tour reportu DECULTIVATE po USA Ondru Helara, jinak také redaktora webzinu Metalopolis, pěkně do morku kosti vyzpovídal Coornelus. Náhled velkého nadšence vyznávající DIY přístup, komunitní práci a obecně tzv. ochotu lidí přiložit ruku k dílu na úkor volného času je alfou a omegou rozhovoru s promotérem Radimem Olivou.   

Nejen to, co vězí za pásmem koncertů v neobvyklých lokalitách Triumph des Willens, pojmenovaných stejně jako dokumentární film Hitlerovy dvorní režisérky Leni Riefenstahlové, popisují zpěvák BAHRATAL Marek Zeman (aka Plenitel) a David Vála (aka Achnaton Válka). Společné 17denní tour DECULTIVATE & BANDIT po USA obsahující mnoho postřehů mimo koncertní podia zaznamenal Ondřej Helar. Asi mnoho z vás netuší, že pokud máte v pase štempl z Íránu, nemusíte být vpuštěni na území USA. Do hlavního města Ghany Accry na hudební konferenci International Council for Traditional Music jako český zástupce vyrazil (byl vyslán?) hudební antropolog a člen OLAF OLAFSONN AND THE BAD TRIP.

Nový útvar dostávající prostor je tzv. deník. Premiérově ho vytvořil Daniel Stibor, kterému nejen v Rožnově pod Radhoštěm každý říká Ctib, od převratu hybatel tamní alternativní hudební scény. Deník je sepsán s precizností učitele češtiny (a hudebky) na druhém stupni. Obdivuju nasazení tohoto zasloužilého punkera.

Vysoko nastavený standard týkající se pravopisu, překlepů, komolení přezdívek nebo nějakých šotků neutrpěl pražádnou újmu. Občasné nestejné uvozovky v tučně psaných úvodních odstavcích jsou možná chybou vzniklou až v tiskárně při sazbě. Fotky ve stylově černobílém provedení, tak jak si podzemí žádá. Rozvinuté otázky nedrhnou o povrch, což se dá říci i o naprosté většině odpovědí, z čehož plyne, že se v šestce sešla společnost kultivovaných lidí. Kromě výše zmíněného obsahu vám do klína vypadne samolepka, která drží jako kráva.

telepatiezine@seznam.cz
Facebook


Zveřejněno: 03. 05. 2024
Přečteno:
918 x
Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář