Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2024, vlastní náklad / HC/punk/grind / Česko 

Historie MARASTIC BLUES sahá do roku 2004, kdy vzniká skupina EXPERIMENT HOMO SAPIENS. Ta po vydání čtyř alb dosahuje v roce 2017 bodu vyhoření a ukončuje činnost. Staronoví členové Mara (zpěv), PepaN (kytara) a Kiwi (basa) již bez bubeníka Marečka, který ze zdravotních důvodu ze sestavy vystupuje, po jednohlasné domluvě pokládají základy MARASTIC BLUES. Po kratičké anabázi s bubeníkem Šebou vyráží do brněnských hudebnin a post zalátají automatickým bubeníkem EZ Drummer. V roce 2020 v moravskokrumlovském klubu Maxim křtí album „Zákon měsíční krajiny“ (vydal Cecek Records). V roce 2022 kapela vypíná bubenický automat a za bicí usedá tlučmistr Denis. V této sestavě nahrávají s příchodem školního roku 2023 ve vyškovském Davosu aktuální album „Otrava přeludem“. Ke 12 skladbám přidávají ještě dosud nevydané album „Rytmus doby“ nahrané v roce 2012 bývalou kapelou EXPERIMENT HOMO SAPIENS. A tak cédo nabobtnalo na téměř hodinovou hardcore/punk/grind porci. 

Oboustranně potištěný 4dílný booklet s pitoreskními malůvkami obsahuje texty všech skladeb, včetně údajů a rozsáhlé děkovačky týkající se rovněž bonusového alba.

„Za kulisou“ se zbytným pohádkovým intrem se ukrývá standardní grindovka, při které se vám zatmí před očima. Vedle vřískavých punkových vokálů a náhlých změn pracuje s klasickým Bay Area thrashem. Opileckým intrem solmizačních slabik jako předzvěstí thrash/hardcorové atmosféry začíná „Anti zpěv“, ze kterého se vykutálí exploze riffů s ocelovými prsty, kroutivé zvraty a headbanging melodika. Následující „Bumerang“ je naproti tomu grindcorový útok s neustálými blast beaty a výkřiky. S frekvencí ladně se vynořujícího delfína se začíná ozývat basa. „Kat“ disponuje riffy ovlivněnými punkem, spoustou thrashe a samozřejmě blast beaty. Vrcholem je „Rádio Killer“, ve kterém dominuje skvělý punkový riff smíchaný s extra dávkou tempo thrashe. Je to jedna z písní na albu, která ukazuje metalovou i punkovou stránku kapely. Ač se tak od samého začátku netváří, skladba „Z vrcholu se dobře střílí“ je jen další důkaz toho, proč mi tohle album připadá zdravě zaplevelené grindcorem. Nevím, jestli by po prosincové události na FN dnešní ultrakorektní společnost skladbu s tímto názvem nevytěsnila na black list. Úderná „Cesta“ je od začátku do konce mnohem konzistentnější v tom smyslu, že konec je stejně silný jako začátek. Proč směs hardcoru, thrashe, grindu a asociálního chování není nejen pro svou naprostou rychlost kompatibilní s masami, deklaruje „Plytké“. Titulní a zároveň nejkratší skladba „Otrava přeludem“ se zatoulala téměř na konec play listu a nijak neboří hranice dosud nastavených mantinelů úderného batalionu. „V Oku tornáda“ nenajdete stejně tak jako na celém albu žádné kudrlinky, žádná sóla, jen mlácení těly sdělující frustraci rytmem a agresivitou. Zpočátku „Silueta“ evokuje COCOTTE MINUTE, což posléze nekompromisně smetou thrashové pobídky v rytmu polka beatu. Závěrečná „Stará hesla nových tváří“ vyniká divokou kytarovou pyrotechnikou podobnou PRO-PAIN. I ten Meskill by se v ní při troše dobré vůle našel. Ideální terapie, když máte opravdu posraný den. 

Za 28 minut je všemu konec, to lze označit jako plnohodnotné album. Zběsilá dávka vysokooktanového hardcoru/thrashe podávaná rychlostí grindcoru, který pění u huby. Co jiného si vlastně přát? Úderné riffy, divoké blast beaty a částečně srozumitelné vokály se v jednotlivých skladbách příliš neliší. Samozřejmě, kapela přináší předvídatelné množství hudby, ale předvídatelnost sama o sobě není nic špatného. Celkově je tohle (dvoj) album dobré. Pokud jste fanoušci HC/punku koketujícího s grindem, nemělo by chybět v metráži vaší sbírky. 

Sestava:

  • Mara – zpěvy
  • pepaN – kytary / zpěvy
  • Kiwi – basy / zpěvy
  • Denis – bicí / zpěvy

Čas: 27:58, celkový čas 54:52

Seznam skladeb:

  1. Za kulisou
  2. Anti zpěv
  3. Bumerang
  4. Kat
  5. Rádio Killer
  6. Z vrcholu se dobře střílí
  7. Cesta
  8. Plytké
  9. Otrava přeludem
  10. V oku tornáda
  11. Silueta
  12. Stará hesla nových tváří

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 24. 04. 2024
Přečteno:
363 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář