Nejbližší koncerty
  • 11. 05. 2024Pěkně ostrá a tvrdá květnová nálož, co Ti zkroutí prsty n...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Alex (kytara), Baja (baskytara) a Peroon (zpěv) nejen o novém albu a textech, ale i klipech nebo plánech do budoucna.

Téměř na den se po třech letech setkáváme u příležitosti rozhovoru k dalšímu řadovému albu a věnujeme-li pravidelně úvodní otázku záležitostem od posledka novinkovým, musím se zeptat, co vedlo k příchodu staronového člena Martina „Miguela“ Mikulce?

Alex: Nenavrátil se Martin „Trachta“ Mikulec, ale Michal „Miguel“ Růžička, který byl členem kapely od roku 2005, kdy nahradil právě zmiňovaného Trachtu a pracoval s námi už na albu „Again Witch Hatred…“ Okolnosti tak vyplynuly, potřebovali jsme druhou kytaru, Baja zavolal Michalovi, zda by se chtěl znovu připojit ke kapele a ten přijal…

Baja: Původně jsme nevěděli, jak náš comeback dopadne, ale když jsme začali hrát, ukázala se druhá kytara nutností a Michal byl jasná volba. Nad nikým jiným jsme vůbec neuvažovali.

Když se ještě vrátím v čase k předchozímu povídání, hlásili jste, ze další album plánujete na únor 2022, co se zvrtlo, že „Hybrid War“ vychází téměř o dva roky později oproti původním plánům?

Alex: Dnes už se nedá vydávat deska co každý rok, je třeba prodat určitý náklad, musí se na to tak říkajíc připravit půda. Vypustit 2-3 singly, popřípadě nějaký klip. Dnes je všechno jinak než dříve, kdy tato hudba vznikala a lidi byli po ní vyloženě hladoví. 

Baja: Důvodem bylo i to, že jsme v mezičase ztratili vydavatele (R.I.P. Juraj Haríň) a navázali jsme kontakt se Smile Music Records, kteří nám nabídli vydání předchozího alba „Deathoation“ na LP. To proběhlo v prosinci 2022 a tím se vše posunulo, viz výše Alexova odpověď…

Už u poslední desky „Deathonation“ jsem se rozplýval blahem nad suprovým zvukem a přijde mi, že se vám to u novinky podařilo ještě povýšit. Kdo za zabijácky našláplým soundem stojí?

Alex: Tak určitě jsou to kluci ze studia Shaark Pavel Hlavica a Petr Nejezchleba, oni přesně ví, o co nám jde a pomáhají nám naše představy realizovat... Za ty roky už ví, kam míříme a navíc jsme jako kapela se studiem za ty roky propojeni pupeční šňůrou (úsměv), naše nahrávky berou za své…
A taky jako kapela víme, co chceme z jakého nástroje dostat, aby to mělo ten potřebný drive.

Baja: Hodně pomohlo i to, že mě Michal (kytarista) seznámil se svým kamarádem a spoluhráčem ze své druhé kapely Radkem Kozákem, majitelem studia Digital Sound z Hustopečí, který používá nejmodernější technologie a který nám své studio nezištně půjčil a s Pavlem (Hlavicou) jsme tady finalizovali kytarový sound.

Máte v tomto ohledu vzor hodný následování?

Baja: Kvalitní zvuk je alfou a omegou každé nahrávky. Kolik kapel už doplatilo na špatný zvuk a produkci. Ale už i tady u nás jsou studia, kde dokážou udělat kvalitní, se západem srovnatelnou nahrávku, viz třeba Shaark. Snažíme se náš zvuk orientovat na nám podobné kapely, jako je EXODUS, TESTAMENT a podobné thrashové formace… Perličkou je, že první mixy „Hybrid War“ hrály jako nový JUDAS PRIEST „Panic Attack“. (smích) Taková velká heavy produkce... K nám to ale nesedělo.

Podílel se Miguel skladatelsky na díle? Jak probíhalo dělení kytarových partů, respektive kytarových sól?

Alex: Michal se pravě podílel na kytarových sólech velkou měrou, já mu jen tak občas přicmrndávám. (úsměv) Je to velice šikovný kytarista, při tvorbě sól má volnou ruku a tím vlastně dotváří finální podobu nálady písniček. Každý člen má svůj otisk DNA na naší tvorbě. A to je ta chemie, každý jsme jiný, ovšem ve finále je právě toto SHAARK.

Dění kolem nás a politická témata. Jak už napovídá název alba, pro inspiraci k lyrické části alba chodíte nakupovat pořád do těch samých obchodů. Můžete přesto trochu více přiblížit příběhy jednotlivých písní?

Peroon: 

„The Emperor of Evil“: Píseň je o neutuchající touze po absolutní moci, cestě za ní za použití jakýchkoliv prostředků a rozšiřování vlivu diktátorů kam až je svět kolem nich pustí. Výsledkem takového úsilí je nikdy nekončící válečný stav.

„Dorian“: Tahle věc je inspirována románem Oscara Wildea Obraz Doriana Graye. Pojednává o mnoha lidech mezi námi, kteří na veřejnosti ukazuji vlídnou a laskavou tvář, avšak mimo zraky světa páchají zlo na důvěřivých a bezbranných. Nemají svědomí a bývají věrnými a zištnými sluhy mocných.

„Love Your Tyrant: Je to o lidech, kteří citově strádají a touží po lásce, uznání a respektu. Zkušený manipulátor dokáže takovou osobnost velmi obratně manipulovat a zneužívat po velmi dlouhou dobu, aniž by si to oběť uvědomila, a je jedno, jestli je manipulátorem někdo z rodiny, nadřízený nebo politik, pokaždé to končí rozčarováním.

„Governmental Chaos… Death Comes from Above“: Vlády velmi rády tíhnou ke zneužívání své moci a omezování osobní svobody jednotlivce při jakékoliv vhodné příležitosti, například při pandemii…

„Soccer Swamp“: Skladba pojednává o obludné míře korupce ve vrcholovém sportu a o zneužívání sportu pro zakrývání zvěrstev, kterých se všelijací autoritáři dopouštějí.

„The Right to Kill“: Song je o situaci, kdy národ stojí před volbou mezi porobením nebo sebezničující krutou válkou. Zvolí válku. Jinými slovy pak píseň sděluje, že ne každé válce se dá vyhnout, a ne každý mír je spravedlivý.

„Evil Servant“: Stav světa kolem nás v nás často budí úzkost a mnohdy saháme po sklence, která v nás na chvíli uvolní napětí. Píseň je o tom, že ne každý tu sklenku dokáže včas odložit.

„Gears of War“: Války vždy byly, vždy v nich umírali nevinní, vždy v nich jedni posílají na smrt druhé a vždy z nich někdo má prospěch na úkor smrti a nezměrného utrpení jiných. Poslední píseň celou desku příslušně uzavírá s jasným vzkazem, že válka je peklo.

Závěr alba obstarává skladba „Apocrypha: 35 Yers After“. Proč jste právě tuto oprášili a umístili na desku?

Baja: Udělat „Apocryphu“ se upeklo v kanceláři Smile Music. Teda já jsem nad tím občas přemýšlel už dřív, ale covery se v SHAARKU nedělaly, co se týče nahrávek. Ovšem od návratu na scénu jsme s tím začali. Kluci ve Smile se ptali, co plánujeme, tak jsem to mezi řečí vzpomněl, jim se to líbilo, chytili se toho, a tak jsme to zrealizovali. Domluvil jsem se s klukama z kapely, zeptal se Bruna a později i Chrise, jako autora textu, jestli jim to nebude vadit. Pak jsme ji nacvičili a nahráli, je na desce a klukům z KRABATHOR se líbí (Brunovi, Chrisovi i Necronovi, který mimochodem spolupracoval na obalu „Hybrid War“).

Nahlédneme-li na vnitřní stránky bookletu, nalezneme jakousi koláž, tvořenou archivními snímky, prozradíte důvod této prezentace? Týká se to Miguelova návratu, nebo jsou oslavou nějakého výročí?

Peroon: Vzali jsme to přesně jak říkáš, jako oslavu toho, že vlastně i po takové době jsme schopni tvořit novou muziku a vydávat ji. Jsou tam fotky snad všech hráčů, kteří kdy SHAARKEM prošli. Myslím, že je to takhle fajn.

Baja: Pokud by to bylo čistě náhodou poslední album, tak jsme tam aspoň dali všechny naše spoluhráče. (úsměv)

K albu „Hybrid War“ jste pořídili hned dva videoklipy, klasiku v podobě „Love Your Tyrant“ a živák „The Emperor Of Evil“. Kdo za realizací obou videí stojí a jak se vám finální produkty líbí?

Peroon: Na scénáři „Love Your Tyrant“ jsme se podíleli já s Bájou a Ondrou Podešvou, který klip režíroval. Měli jsme smělejší plány, ale nakonec jsme zvolili takové spíše minimalistické řešení. Dopadlo to za mě skvěle. Ten živák vzniknul víceméně náhodou, když jsme zjistili, že dva naši kámoši natočili oba jeden celý song na své telefony, a jeden z nich to pak sestříhal a dodělal k tomu zvuk z desky. Takže je to takový trochu položivák. Posouzení necháme na lidech. (úsměv)

Posledním dotazem se v drtivé většině ptám na plány v aktuálním roce. To samozřejmě platí i ve vašem případě, ale protože vím, že vás v tom příštím čeká velmi zajímavé březnové tour, poprosím o pár slov i o této záležitosti…

Baja: Co týká koncertů, rádi bychom toho odehráli pokud možno co nejvíce. Ale pro kapelu v naší pozici se koncerty neshání lehce. Pro někoho jsme staří a neperspektivní, pro jiného pomalí a moc techničtí. Koncerty neměníme, chceme i nějaké prachy. (smích) Samá negativa... (úsměv) Naštěstí občas důvěru dostaneme. Na březen příštího roku máme slíbeno předskakovat na 4 koncertech německým thrashovým legendám TANKARD. Je to pro nás velká čest, jsou jedním z našich velkých vzorů a plusem navíc je i spoluúčast ACUSSER a DEFIANCE.
V létě je pro nás vrcholem CDF a na podzim jsou v plánu taky zajímavé koncerty, ale to je zatím v jednání, tak to nechci zakřiknout…

RECENZE

Facebook
Bandzone
Spotify
Instagram


Zveřejněno: 28. 04. 2024
Přečteno:
344 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář