Nejbližší koncerty
  • 03. 07. 2024Busking Párty 2024 #2 Druhá Busking párty bude převážn...
  • 06. 07. 2024Hard Skin (uk)
  • 06. 07. 2024ROCK CAFÉ SOUTHOCK & FAJTFEST PROUDLY PRESENTS: SWORN EN...
  • 10. 07. 2024Jihoafrická grindcore smečka GROINCHURN se po letech vrac...
  • 12. 07. 2024Půjde o Conselfiniho první evropské tour a stejně tak o p...
  • 17. 07. 2024Oldschool death metalová kapela Jungle Rot z USA hrající ...
  • 21. 07. 2024Black'n'rollová senzace ze Skotska dorazí poprvé do Ostra...
  • 27. 07. 202427.7 první ročník festivalu Leviathan Open Air, fotbalové...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD-R 2015 / vlastní náklad / sludge-doom / Česko

Je s podivem, že v zahraničí poměrně hojně rozšířený žánr sludge doom se v tuzemsku téměř nehraje. Kapely „zvenku“ se už v dnešní době dají v podstatě přehazovat vidlema a kolikrát člověk rozmazleně ohrnuje nos a ani nemá chuť neustále přibývající spolky objevovat. Situace v Čechách je oproti tomu v podstatě tristní a tak když se objeví někdo, kdo se snaží tento žánr uchopit, je potřeba si ho pořádně proklepnout a dát mu šanci. Slušnější formou se prezentují V RUKOU OSUDU, kterým už jsme se mnohokrát věnovali. Druhým takovým jménem, o kterém je něco trochu slyšet jsou potom moravští BLUES FOR THE REDSUN.

Ti za svou existenci několikrát obměnili sestavu, což se podepisuje na dosud nahraném materiálu, který zatím nenabídl žádnou velkou desku a kapela představuje spíš jen určité skladby, jako jsou třeba ty, které jsou hlavním důvodem této recenze. Dvouskladbové demo „Waiting for Enlightenment" sice časově atakuje půlhodinu, ale forma páleného CD-R, které stejně na běžném přehrávači nehraje, plus domácí grafické zpracování bookletu z dema žádnou sběratelskou hodnotu nedělá. V podstatě slouží jen jako známka toho, že tady BLUES FOR THE REDSUN jsou, ale pocitu, že by to chtělo něco víc, se během poslechu a pohledu na pálenku nezbavíte. A to je škoda.

Hudebně na to totiž tahle pomalá atrakce „má“. Celkem snadno z nich lze vycítit, že mají jasnou představu o tom, jak své kompozice uchopit. Daří se jim to tak, aby měly smysl a neutýraly člověka k smrti. S tímto tvrzením pravděpodobně nebude souhlasit někdo neznalý, a šmahem pošle kapelu k psychiatrovi, ale věřte, že ta pomalá nakládačka ve finále prostě funguje a obsahuje pasáže, které jsou na velké úrovni.

První skladba „Left Hand Solution“ se po několika vyslechnutích dokáže solidně zakousnout a její úvodní motiv se stává návykovým. Na mé poměry brutálně vytažená basa hrající repetitivně vydařený motiv, je postupem času doplňována i dalšími nástroji, vokalistovým řevem a hlavně skvělými noise zvuky. V tomhle bodě zamrzí, že ve finálním mixu dostaly samply menší prostor a jsou vyloženě schované pod vrstvou strunných nástrojů. Zasloužily by si být slyšet víc! Šestnáctiminutovou věc skvěle okořeňuje sólo kolem desáté minuty a do té doby se cítím v podstatě maximálně spokojen. Žel v závěrečné třetině už song začíná sklouzávat do takového mlhavého konce a to největší napětí se vytrácí. Skladba v podstatě vygraduje sólem a potom už nedokážě plně chytit druhý dech. Poslední tři minuty už jsou vyloženě nad plán. Což výsledný dojem trochu sráží.

„White Flood“ koketuje z začátku až s funeral sludge doomovými parametry. Přetékající masa se pomalu rozjíždí v další valivý kolos, který zadupavá do země. Opět zde vynikají elektronické podkresy, s těmi se hlukmistrovi daří velmi dobře pracovat. Kytarové nosné riffy mě tady už ale nedokázaly zaujmout tak jako v první věci, která mi přijde chytlavější. Ale i když u druhé poloviny rádoby ohrnuju nos, musím říct, že směr, kterým se BLUES FOR THE REDSUN vydali, je mi sympatický. Poměrně nekompromisní sludge doom, který prý údajně ještě o fous lépe funguje naživo, by za určitých okolností mohl dospět do hodně zajímavé roviny.

BLUES FOR THE REDSUN ve své podstatě hrají hodně extrémní záležitost, která u nás zas tolik fandů nemá, ale to je doufám neodradí od tvoření dalších temných příběhů. A to vypadá, že se děje, protože po vydání tohoto dema představila kapela další novou skladbu. Nezbývá než si přát, aby vydrželi, stabilizovali sestavu a nahráli klasickou velkou desku. Už je na čase.  

Seznam skladeb:

  1. Left Hand Solution
  2. White Flood

Čas: 26:40

http://bluesfortheredsun.bandcamp.com


Zveřejněno: 30. 03. 2016
Přečteno:
3447 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 03. 2016 20:59 napsal/a BFTR live
sekce naživo
https://www.youtube.com/watch?v=wzBleAbdXPs
31. 03. 2016 10:04 napsal/a Kubrt Vilingrojc
BFTRS v Papírně v Plzni byli super
Blues for teh Redsun jsem nyživo viděl v plzeňské Papírně spolu se skvělými Le Band De Maid a Nadja. BFTRS hráli skoro ve tmě a za ně byly promítány poměrně tísnivé záběryz drogových doupat a feťáckých raušů. Spolu s hutnou atmosférou a výrazným zvukem to bylo hodně sugestivní. Kapelu jsem viděl poprvý a dost se mi to líbilo. Naživo to má skutečně velikou sílu. Tuhle kapelu je potřeba zažít v klubu.
30. 03. 2016 17:30 napsal/a Johan
V pátek 1.4. v Praze...
Jsem docela zvědavej, jak BFTR vyzní živě. Zvuk těchhle dvou skladeb je dost syrovej a brutální, muzika pak nervy drásající... Živě by to mohla bejt dobrá tryzna. Těším se...